Wyprzedaże rocznika 2009 - który model wybrać ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • shok
    RS
    • 2009
    • 2070
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Morgoth
    loyd

Pamiętaj o różnicy w zarobkach, w ZachEuropie najchętniej kupowanym autem klasy średniej (segment D) jest ... Audi A4 i BMW 3, a nie jakieś wynalazki typu Passat, Avensis, Mondeo czy inne france, o Skodzie nie wspominając. Wypasiony ZachEuropejczyk za roczną pensję kupuje sobie praktycznie co zechce z dużych aut, ma 2-gie i 3-cie auto gdy potrzebuje.
    Tylko jedno ale...
    utrzymanie auta szczególnie diesla też kosztuje.Np podatek drogowy od 1.9tdi Octavi na kwartał wynosi 308E +ubezpieczenie. Dlatego trzeba takim dieslem robić minimum 50 tyś rocznie by był sens go utrzymywać... Nie każdego stac na taki wypas.
    Mały OT a potem nasi chcą kupić diesla z zachodu z 2005 r z przebiegiem 130 tyś :twisted:

Komentarz

• Morgoth
      L&K
      • 2010
      • 1116

Zamieszczone przez shok
      Tylko jedno ale...
      utrzymanie auta szczególnie diesla też kosztuje.Np podatek drogowy od 1.9tdi Octavi na kwartał wynosi 308E +ubezpieczenie. Dlatego trzeba takim dieslem robić minimum 50 tyś rocznie by był sens go utrzymywać... Nie każdego stac na taki wypas.
      Dlatego nie kupuję diesli. Drogie cholerstwo w zakupie i jeszcze trzeba nim jeździć, zamiast normalnie pracować

Zamieszczone przez shok
      Mały OT a potem nasi chcą kupić diesla z zachodu z 2005 r z przebiegiem 130 tyś :twisted:
      A jak To samo z jeżdżeniem na przeglądy do ASO- na forach wyśmiewa się takie osoby, proponując małe i tanie warsztaciki, ale potem każdy z pocałowaniem w rękę chce kupić auto z przeglądami podstemplowanymi przez ASO.

Zamieszczone przez Big
      Ja mam jeszcze jedno pytanie. Co kolega loyd, robi na tym forum?
      A co kolega Big robi? To samo co inni - czyta, pyta i odpowiada

Pax gentlemen!
      Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
      G.B.Show

Komentarz

• loyd
        RS
        • 2010
        • 2342

Zamieszczone przez Big
        Ja mam jeszcze jedno pytanie. Co kolega loyd, robi na tym forum? Skoro nie obchodzi cie jakim autem jeździsz ani nie interesujesz sieautami i jesteś aż tak bogaty że moszesz sobie pozwolic na zmienę auta co 3 lata to po co marnujesz czas na tym forum?? Szkoda twojego szasu na jakiś auto które i tak po słpłacie kredytuy sie sprzeda i kupi byle jakie następne
        Nie pisałem, że jestem bogaty i zmieniam samochody co 3 lata. Pisałem tylko, że nie prowadzę wielotygodniowych analiz przed kupnem samochodu tylko biorę to co mi się podoba i na co mnie stać.

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez Morgoth
          A co kolega Big robi? To samo co inni - czyta, pyta i odpowiada
          To zadaj sobie pytanie dlaczego nie ma mnie na forum komputerowym czy forum o np. lodówkach i a contriario otrzymasz odpowiedz dlaczego jestm tutaj.
          Zamieszczone przez loyd
          Pisałem tylko, że nie prowadzę wielotygodniowych analiz przed kupnem samochodu tylko biorę to co mi się podoba i na co mnie stać.
          Owszem tak pisałeś. Tylko raczyłeś również napisac ze jest to powszechnie stosowany sposób kupowania aut na co ja i koledzy odpowiedzieliśmy ci że tak nie jest nawet na zachodzie Europy
          Czarny Elegance

Komentarz

• Morgoth
            L&K
            • 2010
            • 1116

Nawiązując do tematu, czy możecie mnie, neofitę, oświecić jak to wygląda w Skodzie z modelami z rocznika 2009?

Z tego co oficjalnie podają, to zanotowali rekordową sprzedaż w 2009 r (zamieściłem nawet info :arrow: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=501123#501123 ), więc jakim cudem zaplanowali zbyt dużo aut do produkcji. Spodziewali się sprzedać jeszcze więcej, że nadal coś tam mają na stoku?

Tym bardziej, że w dalszym ciągu łupią O1 i można kupić fabrycznie nowe stare auto.
            Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
            G.B.Show

Komentarz

• rekin
              Rider
              • 2008
              • 398

Zamieszczone przez Maicroft
              golibroda, http://www.motostat.pl/search?type_i...&search=Szukaj

I mozesz sobie sprawdzic realne spalanie. 2-3 wartosci skrajne mozesz odrzucic :diabelski_usmiech Realnie 5,5l mozesz przyjac na takiej trasie
              taaa w szczególności te pierwsze 3.64 l/100km
              W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• agent
                Classic
                • 2010
                • 3

Dołaczam do postu żeby nie dublować tematu?
                Też jestem w trakcie - nie wiem czy załapie się na 2009 ale:

Skłaniam się ku 1,6 z gazem! W stosunku do diesla to taniej kupię - równie tanio jeźdzę a nawet taniej (w moim pasku 1,8 spalam 9 gazu/100 km). No i odpadają drogie naprawy np. koło zamachowe itp. Czytałem że wymiana 3000 zł i po 60 000 km już może padać. Czy dobrze myślę?

No i istotna sprawa czy prawda że model do 2005 roku ma prostsze zawieszenie? I trwalsze? Czy wtedy Tour będzie lepszy w sensie tańszych napraw? :?:

pozdrawiam
                No i nowy tu jestem

Komentarz

• t271828
                  Elegance
                  • 2008
                  • 928

Zamieszczone przez agent
                  Skłaniam się ku 1,6 z gazem! W stosunku do diesla to taniej kupię - równie tanio jeźdzę a nawet taniej (w moim pasku 1,8 spalam 9 gazu/100 km). No i odpadają drogie naprawy np. koło zamachowe itp. Czytałem że wymiana 3000 zł i po 60 000 km już może padać. Czy dobrze myślę?
                  1.6+Gaz bedzie tanszy w zakupie i eksploatacji ale go nie zaczipujesz co jest glowna
                  zaleta silnikow 1.9 (dotyczy rowniez pozostalych silnikow z turbo - w mniejszym
                  lub wiekszym stopniu) Instalacja Landi dobrze wspolgra z silnikiem 1.6 (jesli ktos
                  czegos nie pomyli przy montazu)

Zamieszczone przez agent
                  No i istotna sprawa czy prawda że model do 2005 roku ma prostsze zawieszenie? I trwalsze? Czy wtedy Tour będzie lepszy w sensie tańszych napraw? :?:
                  Tour (czyli O1) ma prostsze i tansze w naprawie ale jednak gorsze zawieszenie. Bedzie rowniez trudniej odsprzedac go w dobrej cenie bo to juz staruszek. Z drugiej strony bedzie tez tanszy wiec finansowo i tak bedziesz do przodu.

Z roznic na ktore warto zwrocic uwage nalezy jeszcze wymienic ilosc miejsca z tylu - w tourze wyraznie mniejsza oraz to ze w O2 w serii jest ESP wiec jesli chcesz miec ten system to do ceny O1 musisz dodac 3 kPLN (OIDP)

pozdr i witam

Komentarz

• voltar
                    L&K
                    • 2009
                    • 1107
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez t271828
                    Zamieszczone przez agent
                    1.6+Gaz bedzie tanszy w zakupie i eksploatacji ale go nie zaczipujesz co jest glowna
                    zaleta silnikow 1.9 (dotyczy rowniez pozostalych silnikow z turbo - w mniejszym
                    lub wiekszym stopniu) Instalacja Landi dobrze wspolgra z silnikiem 1.6 (jesli ktos
                    czegos nie pomyli przy montazu)

Zamieszczone przez agent
                    Tour (czyli O1) ma prostsze i tansze w naprawie ale jednak gorsze zawieszenie. Bedzie rowniez trudniej odsprzedac go w dobrej cenie bo to juz staruszek. Z drugiej strony bedzie tez tanszy wiec finansowo i tak bedziesz do przodu.

Z roznic na ktore warto zwrocic uwage nalezy jeszcze wymienic ilosc miejsca z tylu - w tourze wyraznie mniejsza oraz to ze w O2 w serii jest ESP wiec jesli chcesz miec ten system to do ceny O1 musisz dodac 3 kPLN (OIDP)

pozdr i witam
                    Z z innych roznic trzeba jeszcze dodac ze 02 to zupenie inne auto niz 01

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• t271828
                      Elegance
                      • 2008
                      • 928

Zamieszczone przez voltar

pozdr i witam
                      Widze usmieszek, ale mimo to musze sprostowac bo to "calkiem inne auto"
                      ma podobne rozmiary, charakter (liftback) oraz prawie identyczne silniki
                      (1.6 1.9D)

Komentarz

• _tm_
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 2333
                        • Superb III (3V3)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

pozdr i witam
                        (1.6 1.9D)
                        Chodzi o jakość wykość wykończenia i komfort jazdy.
                        S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                        Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                        -------------------------------------------------------------------------
                        O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                        O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                        O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• voltar
                          L&K
                          • 2009
                          • 1107
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BZB 1.8 TSI 160 KM

pozdr i witam
                          (1.6 1.9D)

1. Ania i Basia maja ten sam rozmiar biustu ... ale tylko Ania mi sie podoba wiec rozmiar nie jest argumentem
                          2. Podobnie silniki nie sa argujmentem gdyz takie same wklada sie do diametralnie roznych aut np Seat Leon , Skoda Superb
                          3. Mowiac całkiem inne auto miałem na myśli oczywiscie nadwozie, podwozie i przeniesienie napedu. To calkiem inne auta. Usmiech byl do tego poprzedniego komentarza ze niby 02 od 01 rozni sie jedynie iloscia miejsca oraz wyposazeniem.

Komentarz

• rkb
                            RS
                            • 2008
                            • 2152
                            • Rapid Spaceback (NH1)
                            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Roznica jest w konforcie jazdy, wyciszeniu auta, bezpieczenstwie i miejscu w srodku, krotko zwiezle i na temat
                            Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• voltar
                              L&K
                              • 2009
                              • 1107
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez rkb
                              Roznica jest w konforcie jazdy, wyciszeniu auta, bezpieczenstwie i miejscu w srodku, krotko zwiezle i na temat
                              Krotko, zwiezle i na temat ale nie w pelni ... jest jeszcze roznica w : prowadzeniu sie auta w zakretach oraz przy duzych predkosciach, precyzji ukladu kierowniczego, w przypadku mojego auta takze precyzji skrzyni biegow, ergonomii wnetrza, jakosci materialow wykonczeniowych, sztywnosci nadwozia, bezpieczenstwo o ktorym wspomniales mozna rozpisac na czynne i bierne ktore wynika z samej konstrukcji auta, precyzcji wykonania nadwozia ( mniejsze szczeliny, laserowe spawy, brak rynienek na dachu ) , wspolczynnniku oporu powietrza, masie itd itp wiec praktycznie auto rozni sie wszystkim.

Komentarz

• Octa-vian
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 122

Zamieszczone przez agent
                                Kolego ja robiłem sobie konfigurację na O1 1.9 TDI i O2 1.6+gaz (obydwa z 2009r.) i wychodzi cenowo różnica praktycznie 1.000 zł w zakupie

Powiem ci że faktycznie miałbym problem ze zdecydowaniem się (gdyż lubię diesle), ale dużo bardziej ładniejsza jest O2

Z tego co wiem, to różnica w zawieszeniu dotyczy tyłu (O2 ma wielowachaczowe).

p.s. Drogi ten gaz w serwisie, szkoda, że nie można we własnym zakresie zakładać. Mam gazownika, który na 100 % lepiej by to zrobił niż "oni"...

Komentarz

• t271828
                                  Elegance
                                  • 2008
                                  • 928

Zamieszczone przez _tm_
                                  Nie wiem na ktory post mam odpowiadac bo troche trudno rozmawia sie
                                  z trzema osobami jednoczesnie, ale jakosc wykonczenia latwo ocenic wsiadajac
                                  w salonie najpierw do O1 potem do O2 wiec nie trzeba o tym nikomu pisac.

Ja staralem sie wypunktowac najbardziej istotne roznice - stwierdzenie, ze
                                  jest to calkiem inny samochod nie jest pomocne w ogole.

Wreszcie skoro O1 i O2 sa tak rozne, to dlaczego tyle jest pytan o wybor
                                  pomiedzy ich zakupem?

Komentarz

• Morgoth
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1116

pomiedzy ich zakupem?
                                    Przy zbliżonej cenie? Widać sporo ludzi ma w tyle, czy auto zostało wprowadzone na rynek w 1996 r, czy 2004 r. i że dzieli je różnica technologiczna jednego pokolenia (chodzi np. o platformę Golfa IV i V). Osobiście wolałbym podczas czołowego zderzenia jechać OII niż w OI
                                    Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Octa-vian
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 122

Zbliżona cena O1 diesel i O2 benzyna

jeśli ktoś ma budżet 47.000 zł to nie kupi O2

Lepiej nowa O1 niż O2 używana, składana z 3 sztuk, z przebiegiem 200.000 km

p.s. no chyba że na prawdę z pewnego źródła

Komentarz

• Morgoth
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1116

Zamieszczone przez Octa-vian
                                        Zbliżona cena O1 diesel i O2 benzyna
                                        Ktoś kto je "zbliża", bardziej liczy na LPG w benzynie, niż benzynę

jeśli ktoś ma budżet 47.000 zł to nie kupi O2
                                        No ba.
                                        Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• agent
                                          Classic
                                          • 2010
                                          • 3

Super dzięki za odpowiedzi.

Myślę że komfort to względna rzecz natomiast technologia i ilość miejsca na nogi z tyłu już nie! A tu z pasacika bym się zdegradował niżej.

Prawda że diesel 01 = benzyna z gazem 1,6 02
                                          A TOUR 1,6 (102KM) już od 43 000 chodzi (rocznik 2009)
                                          Ale są też ciekawe oferty 02 od dilerów ...

Poza tym przyzwyczaiłem się do benzyny z gazem - przed chwilą tankowałem paska i wyszło 370 km za 32 litry gazu! S1 - 130/140 km/h ...

Podstawa to jazda próbna z silnikiem 1,6 - muszę go sprawdzić! A jak nie podejdzie mi to 02 lub 01 używana z 1,8T (150KM) i gaz to tego. W passacikach takie coś gra ze sobą całkiem całkiem ...

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi (muszę poczytać jak daje się pomógł (?))

Komentarz

• voltar
                                            L&K
                                            • 2009
                                            • 1107
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez _tm_

pomiedzy ich zakupem?
                                            Tez mnie to dziwi. Odpowiedz jest zapewne prosta - cena.
                                            Jednak kupujac nowe auto wolalbym dolozyc te kilka tys. do nowej budy.
                                            Innym uzasadnieniem moze byc silnik 1.8 T ktory w 02 nie wystepuje.

Komentarz

• Octa-vian
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 122

A jeśli już ktoś dokłada te kilka tys. by mieć nowe ?

Różnica między O1 i O2 z takim samym silnikiem to 10 tys. zł chyba

Komentarz

• Morgoth
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1116

To nie pyta o O2
                                                Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• voltar
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1107
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

Różnica między O1 i O2 z takim samym silnikiem to 10 tys. zł chyba
                                                  Nie chcialo mi sie bardzo dokladnie sprawdzac ale porownujac 01 1.9 TDI z pakietem klimatyzacja, ESP i paroma drobiazgami ktore 02 ma a mozna je dokupic do 01 z 02 Mint 1.9 TDI ta druga wychodzi nieco ponad 7 tys drozej a i tak ma kupe rzeczy ktorych do 01 nie mozna kupic nawet jako opcja. Wiec mysle ze te 7 tys to mozna dolozyc bo dostaje sie jednak calekiem inne auto Pozatym to sa ceny prostu z cennika i do tego dochodza upusty a te chyba upusty na 02 sa wieksze generalnie ...

Komentarz

• Octa-vian
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 122

nie brałem pod uwagę ESP w O1

zrobiłem po prostu listę rzeczy, które chciałbym mieć w aucie

Komentarz

Pracuję...